Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ

Κύριε Υπουργέ
Όπως γνωρίζετε οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι του νέου Δήμου Ωρωπού και ευρύτερα της ΒΑ Αττικής υφίστανται εδώ και δύο χρόνια τις βαριές συνέπειες της παραχώρησης της Εθνικής Οδού Αθηνών –Λαμίας στην εταιρία «ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε». Όπως επίσης γνωρίζετε, η συγκεκριμένη Εθνική Οδός ήταν εξ’ αρχής για την περιοχή μας ο μοναδικός οδικός άξονας, μια κατ’ αναλογία «Λ. Μεσογείων» της Β.Α Αττικής. Για το λόγο αυτό άλλωστε ουδέποτε αναπτύχθηκε αξιόπιστο και ασφαλές εναλλακτικό οδικό δίκτυο επειδή οι ανάγκες διασύνδεσης τόσο με το κέντρο των Αθηνών όσο και μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων της ικανοποιούντο από τον εν λόγω οδικό άξονα.
 Με τη σύμβαση παραχώρησης η υφιστάμενη κατάσταση ανατράπηκε βίαια.
Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι καλούνται πλέον να επιλέξουν μεταξύ του «δωρεάν» αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνου και ακατάλληλου με βάση τον υφιστάμενο κυκλοφοριακό φόρτο , κατ’ ευφημισμόν εναλλακτικού δικτύου, ή της ασφαλούς Εθνικής Οδού με τίμημα όμως τα πανάκριβα τέλη διοδίων.
Προφανής συνέπεια της παραπάνω αδικίας που υφιστάμεθα είναι η επιβάρυνση μας  με κατά μέσον όρο 3000€ ανά οδηγό, σε ετήσια βάση, για τέλη διοδίων. Ίσως δε να αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ η ύπαρξη εντός των ορίων του δήμου Ωρωπού οκτώ διαφορετικών θέσεων σταθμών διοδίων.
Όλα αυτά τα παράλογα συμβαίνουν την εποχή που ζούμε μέσα στη δίνη της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, τη στιγμή που τα καύσιμα αγγίζουν το 1,7 € το λίτρο, γεγονότα που συνδυαζόμενα με την έλλειψη αστικών συγκοινωνιών, την δυσλειτουργία και την αύξηση των εισιτηρίων του Ο.Σ.Ε, μετατρέπουν τον Δήμο μας με ταχείς ρυθμούς σε μια προβληματική περιοχή.
Επιπλέον, πέραν από την καθημερινότητα των κατοίκων και των εργαζομένων, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του Δήμου, οι θέσεις εργασίας καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξής. Τίθεται συνεπώς το ερώτημα ποια τουριστική επιχείρηση θα κατορθώσει να παραμείνει ανταγωνιστική και να επιβιώσει στον Ωρωπό, όταν η προσβασιμότητα σ' αυτόν καθίσταται πλέον προβληματική για τους πελάτες της λόγω κόστους διοδίων και καυσίμων;
Το μείζον αυτό πρόβλημα αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για τη νέα Δημοτική Αρχή. Στη συνεδρίαση της 14ης Φεβρουαρίου 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε το Δήμαρχο να συναντηθεί με τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας, για να εκθέσει αναλυτικά το πρόβλημα και να  προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Δυστυχώς, παρότι επανειλημμένα ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση τόσο από εσάς όσο και από τον προκάτοχο σας, δεν είχαμε καμία ανταπόκριση!
Από  δηλώσεις αρμόδιων παραγόντων και δημοσιεύματα των ΜΜΕ προκύπτει ότι κατόπιν διαπραγματεύσεων με τους παραχωρησιούχους και τα πιστωτικά ιδρύματα που χρηματοδοτούν τα έργα αυτά συντάχθηκε μνημόνιο συναντίληψης που πραγματεύεται τη διαδικασία συνέχισης των έργων και την μείωση των διοδίων τελών. Δυστυχώς η διαδικασία αυτή υλοποιήθηκε χωρίς  να υπάρξει διαβούλευση με τους κύριους χρηματοδότες των έργων αυτών, δηλαδή τις τοπικές κοινωνίες, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί στη Βουλή των Ελλήνων ο κος Πρωθυπουργός. Υπενθυμίζω επίσης τις πολλαπλές δηλώσεις του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το ζήτημα, ότι δηλαδή θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τις τοπικές μετακινήσεις στις περιοχές  που υφίστανται σταθμοί διοδίων.
Αντιλαμβάνεστε μετά απ’ όλα αυτά ότι έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο από πλευράς χρόνου και υφίσταται κίνδυνος να υπάρξουν συμφωνίες ερήμην των τοπικών κοινωνιών που αντί να λύσουν θα επιβαρύνουν περαιτέρω την υφιστάμενη δυσχερή κατάσταση. Αν δε δεν ληφθούν άμεσες αποφάσεις για το ζήτημα η ζημιά που υφίστανται ήδη οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες του Δήμου μας θα καταστεί μη αναστρέψιμη
Αναγκάζομαι έτσι, να σας αποστείλω αυτή την ανοιχτή επιστολή αιτούμενος να σας συναντήσω το ταχύτερο δυνατόν για το τόσο κρίσιμο για την τοπική μας κοινωνία ζήτημα. Για την ενημέρωση σας επισυνάπτω στην παρούσα, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωρωπού σχετικά με τα διόδια στην περιοχή μας.
Να είστε σίγουρος ότι ΜΟΝΟ μια συμφωνία που θα έχει την συναίνεση όλων των εμπλεκομένων μερών θα αποτελέσει την ΛΥΣΗ του ακανθώδους προβλήματος των διοδίων που ταλανίζει τον Δήμο μας. Τόσο εγώ όσο και οι συμπολίτες μου είμαστε από καιρό έτοιμοι να συνεισφέρουμε  στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΡΩΠΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ

www.oropos.gov.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου