Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ




ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ  Δήμος της Αλληλεγγύης και της Ανθρωπιάς
Η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Αντίστροφα η κοινωνική πολιτική ως βασική συνιστώσα του κράτους – πρόνοιας μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικά κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Μάλιστα σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης όπως η σημερινή, η κοινωνική πολιτική αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα. Μακριά από λογικές φιλανθρωπίας αλλά και γραφειοκρατικών μηχανισμών, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να παρεμβαίνει συμπληρωματικά στις κρατικές πολιτικές, εστιάζοντας στον κόσμο των πραγματικών αναγκών και δημιουργώντας δίκτυα αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Για το λόγο αυτό απαιτείται ενιαίος σχεδιασμός και αποκεντρωμένες δράσεις.
Οι βασικές αρχές της κοινωνικής παρέμβασης είναι:
§  Σαφής προσδιορισμός των κοινωνικών ομάδων / κατηγοριών που χρειάζονται στήριξη.
§  Αντίστοιχα, σαφής προσδιορισμός κριτηρίων άσκησης κοινωνικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής:
§  Οργάνωση και λειτουργία Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιώνγια την ουσιαστική και αποτελεσματική υποστήριξη του πολίτη.
§  Βελτίωση των υποστηρικτικών δομών στήριξης της τρίτης ηλικίας, με ενίσχυση των ΚΑΠΗ, με καλλίτερη λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και με γνώμονα πάντοτε την προστασία της αξιοπρέπειας των πολιτών.
§  Ανάπτυξη πολλαπλών δράσεων (κοινωνικά, πολεοδομικά, διοικητικά ), για τη διευκόλυνση ατόμων με αναπηρία ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
§  Δημιουργία νέων και Ολοκλήρωση του δικτύου των ήδη υπαρχόντων παιδικών / βρεφονηπιακών σταθμών και απαλλαγή ευπαθών ομάδων και χαμηλόμισθων πολυτέκνων από τα τροφεία.
§  Αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών με δράσεις ενημέρωσης και ενίσχυση των δομών απεξάρτησης.
§  Επιδότηση εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών για άνεργους νέους και ηλικιωμένους .
§  Ελεύθερη πρόσβαση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου για άνεργους νέους και πολύτεκνους.
§  Έκδοση Δημοτικής εκπτωτικής κάρτας (σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο) για πολύτεκνες και άπορες οικογένειες για είδη πρώτης ανάγκης.
§  Ευαισθητοποίηση των πολιτών (φορέων, συλλόγων) για αντιμετώπιση φαινομένων περιθωριοποίησης.
Οι Νέοι στην πρώτη γραμμή
Πρωταρχικό καθήκον της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να θέσει τη νεολαία στο επίκεντρο των πολιτικών της. Στόχος να διαμορφώσει πολίτες με κοινωνική συνείδηση παρέχοντας όλα τα δυνατά μέσα. Πέρα από τις «οριζόντιες» πολιτικές (κοινωνική, παιδεία-πολιτισμός…) απαιτούνται ειδικές παρεμβάσεις ώστε αυτή η γενιά του μέλλοντός μας να εξοπλιστεί με τον καλύτερο τρόπο για τη ζωή αλλά και να την απολαμβάνει χωρίς να υπόκειται, κατά το δυνατόν, στους καταναγκασμούς της κοινωνικής της προέλευσης.
Βασικές αρχές σε αυτή την προσπάθεια:
§  Καμιά πολιτική δεν ασκείται χωρίς τη συμμετοχή της νεολαίας στο σχεδιασμό και στην υλοποίησή της
§  Η συλλογικότητα πρέπει να διαφυλάσσεται ανεξάρτητα από επιμέρους κατηγοριοποιήσεις (εργαζόμενοι, άνεργοι, σπουδαστές)
Συγκεκριμένοι ειδικοί στόχοι και μέτρα πολιτικής:
§  Ενεργοποίηση και ουσιαστική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΔΣΝ) με εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο.
§  Εκπροσώπηση του ΔΣΝ στις επιτροπές εργασίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
§  Ουσιαστική συνεργασία με οργανωμένους φορείς και ομάδες των νέων στο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ κ.α (σύλλογοι, θεατρικές λέσχες, καλλιτεχνικές και αθλητικές ομάδες, κινήματα εθελοντισμού).
§  Δημιουργία κέντρου σταδιοδρομίας νέων σε διασύνδεση με παρόμοια άλλων φορέων .
§  Ετήσια γιορτή νέων δημιουργών όπου θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους ερασιτέχνες καλλιτέχνες.
§  Σχεδιασμός παρεμβάσεων για την ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.
§  Δημιουργία δικτύου βιβλιοθηκών και χώρων πολυμέσων στις συνοικίες, στις Δημοτικές κοινότητες και στις Τοπικές κοινότητες.
Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας
Η τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα η πρωτοβάθμια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Η ευημερία των πολιτών συνδέεται κυρίως με την παραγωγική δραστηριότητα που αναπτύσσουν και η αυτοδιοίκηση οφείλει να διαμορφώνει όρους υποστήριξης με τη βελτίωση των υποδομών, τη διάχυση της πληροφόρησης και το συντονισμό δράσεων που από κοινού θα συμφωνηθούν. Τα παραδείγματα των ευρωπαϊκών πόλεων στον τομέα αυτό είναι αρκετά διαφωτιστικά.
Ο Δήμος δεν είναι επιχειρηματική μονάδα αλλά οι επιχειρήσεις μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα με ένα υποστηρικτικό «δημοτικό περιβάλλον» που θα κάνει την πόλη ελκυστική και εξωστρεφή. Ιδιαίτερα σήμερα που οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν, η αγορά στραγγίζει, η έλλειψη ρευστότητας διογκώνεται και η ανεργία αυξάνεται, ο Δήμος οφείλει να αναλάβει πρόσθετες πρωτοβουλίες και μαζί με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική πίεση στην Κυβέρνηση, για αναθεώρηση της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής και για εφαρμογή συγκεκριμένων αναπτυξιακών μέτρων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Βασικές αρχές των παρεμβάσεών μας:
§  Σταθερή συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς στη βάση ενός κοινά συμφωνημένου σχεδίου.
§  Δίκαιη κατανομή βαρών (τέλη κ.λπ) σε συνάρτηση με τη συμμετοχή τους στις επιμέρους δημοτικές πολιτικές.
§  Εξειδικευμένες και καινοτόμες επιλογές και όχι μεγέθυνση σε βάρος των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.
Συγκεκριμένοι ειδικοί στόχοι και μέτρα πολιτικής:
§  Οργάνωση φορέα τοπικής επιχειρηματικότητας για τη στήριξη και την αναγέννηση της τοπικής οικονομίας, με έμφαση στην ανάπτυξη πράσινων επιχειρήσεων (βιολογικές καλλιέργειες, βιολογική κτηνοτροφία, προϊόντα με ονομασία προέλευσης, πράσινη ενέργεια, οικοτουρισμός κ.α).
§  Διαμόρφωση δέσμης δημοτικών κινήτρων (μείωση τελών, πληροφόρηση, προβολή), για τη στήριξη δυναμικών επιχειρήσεων, νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και την ανάπτυξη των απαραίτητων χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
§  Ενθάρρυνση ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από «ευαίσθητες» κοινωνικές ομάδες, όπως γυναίκες, νέοι, οικογένειες σε μικρά χωριά, επαναπατριζόμενοι ομογενείς, μετανάστες και συμβουλευτική υποστήριξή τους.
§  Αξιοποίηση του Προαστιακού σιδηρόδρομου με δημιουργία χώρων Παρκινγκ σε Αφίδνες, Σφενδάλη και Αυλώνα για την εξυπηρέτηση όλων των Δημοτών στις μετακινήσεις τους από και προς την Αθήνακάτι που θεωρούμε θέμα πρώτης προτεραιότητας.
§  Καθιέρωση τακτικών Δρομολογίων Δημοτικής συγκοινωνίας από τους σταθμούς του προαστιακού προς όλα τα διαμερίσματα του Δήμου μας,που θα είναι σε χρονική συνάρτηση με τα δρομολόγια του προαστιακού.
§  Αξιοποίηση χώρων που σήμερα βρίσκονται σε αδράνεια και είναι εγκαταλελειμένα. Τέτοια είναι το πρώην στρατόπεδο της Μαλακάσας,οι πρωην κατασκηνώσεις του Μ.Τ.Α στον Ωρωπό,η πρώην στρατιωτική Αποθήκη του Αυλώνα,οι πρώην φυλακές του Ωρωπου,οι εκτάσεις του Αμαλείου ορφανοτροφείουκ.α
§  Δημιουργία «Τεχνόπολης» , για την εγκατάσταση επιχειρήσεων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας, δομών έρευνας και εκπαίδευσης, υπηρεσιών υποστήριξης και εξυπηρέτησης, που κατοχυρώνουν τον εθνικό και διακρατικό ρόλο της πόλης.
§  Ενίσχυση του τουρισμού με ανάδειξη και προβολή παραδοσιακών οικισμών , αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων(αμφιάρειο) , περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους(Πάρνηθα, υδροβιότοπος Ωρωπού κ.α), με καθιέρωση εναλλακτικών μορφών (ιατρικός, συνεδριακός, οικολογικός, αθλητικός, θρησκευτικός) κ.α.
Οργάνωση και λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ωρωπού

Ένα απόσπασμα από το πρόγραμμα του συνδυασμού μας ,που έρχεται να αλλάξει τον τρόπο πολιτικής σκέψης και Δράσης που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου