Εργαστήριο Δημιουργίας Κινούμενης Εικόνας (Animation Workshop) για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (5-12 ετών). Οι παρευρισκόμενοι μαθητές, συμμετέχουν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικού περιεχομένου σχεδιάζοντας και συνθέτοντας τις πρώτες τους κινούμενες δημιουργίες, μαθαίνοντας με τη βοήθεια έμπειρων animators τα μυστικά της κινούμενης εικόνας και της ανακύκλωσης.
11 – 12 Αυγούστου | 5:00 – 8:00 Μ.Μ. | Στην Παιδική Χαρά Πλησίον Ναυτικού Ομίλου Νέων Παλατιών.
«Ζωντανεύοντας την εικόνα»
Στο πλαίσιο της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης της απήχησης, της δυναμικής, αλλά και του εκπαιδευτικού χαρακτήρα του περιεχομένου και των δράσεων του Φεστιβάλ και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη μαθητική κοινότητα και συμπορευόμενοι με τις κατευθυντήριες που έχει θέσει το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αναφορικά με τη σύνδεση των ψηφιακών τεχνών και των νέων μέσων (new media arts) με την εκπαιδευτική διαδικασία, αναπτύξαμε ένα άρτια δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με συγκεκριμένο χρόνο διάρκειας για την εξασφάλιση της ομαλής ροής και εναλλαγής των συμμετεχόντων, φιλοξενώντας μαθητές Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης (παιδιών τόσο των δημοτών όσο και των επισκεπτών) τουριστών του Δήμου κατά τις μεσημεριανές ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ.
Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές που θα βρίσκονται στον Δήμο Ωρωπού να γνωρίσουν τον Ψηφιακό Πολιτισμό μέσα από την άμεση επαφή τους με ψηφιακές μορφές τέχνης, όπως της κινούμενης εικόνας.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Ζωντανεύοντας Την Εικόνα», θα ξεκινήσει το πρόγραμμά του από τις μεσημεριανές ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ μέχρι και το απόγευμα (05:00 Π.Μ. – 08:00 Π.Μ.) στην Παιδική Χαρά Πλησίον Ναυτικού Ομίλου Νέων Παλατιών την Πέμπτη και την Παρασκευή 11 – 12 Αυγούστου αποκλειστικά για να φιλοξενήσει μαθητές της Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης σε ένα ειδικά διαμορφωμένο για τις μαθησιακές ανάγκες και την ηλικία τους (5 – 12 ετών) εργαστήριο κινούμενης εικόνας έχοντας την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» μαζί με έμπειρους animators από την βασική αρχή της δημιουργίας του σχεδίου έως τη σύνθεση της κίνησης, φτιάχνοντας και παίρνοντας μαζί τους φεύγοντας τις πρώτες τους animation δημιουργίες.
Προγραμματισμός – Περιεχόμενο – Ενότητες:
Οι μαθητές της Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα οι μαθητές ηλικίας 5 – 12 ετών, συμμετέχουν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο για τις μαθησιακές ανάγκες και την ηλικία τους animation workshop διάρκειας 1 ώρας και 30’ λεπτών. Το εργαστήριο ξεκινάει προβάλλοντας σε παιδιά διάφορα είδη κινουμένου σχεδίου. Στην συνέχεια πραγματοποιείται μια επίδειξη πώς φτιάχνονται τα κινούμενα σχέδια χρησιμοποιώντας σκίτσα, το ένα μετά το άλλο, ώστε η διαδικασία να γίνει κατανοητή. Με την βοήθεια υπολογιστή σχεδιάζονται πάνω σε μια κενή σελίδα κάποια σκίτσα, μετά, σε μια καινούρια κενή σελίδα σχεδιάζεται ένα δεύτερο σκίτσο, μετά ένα τρίτο κ.λ.π., και έτσι μετά από έναν ικανοποιητικό αριθμό σκίτσων πατάμε το PLAY και ξαφνικά τα σκίτσα ζωντανεύουν!
Έτσι βλέπουμε στην οθόνη τα σκίτσα μας να παίρνουν μορφή, χρώμα, «σάρκα και οστά» μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων. Με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτουμε το μυστικό της κινούμενης εικόνας στα παιδιά. Στην συνέχεια τα παιδιά κάνουν το ίδιο σε φύλλα χαρτιού παίρνοντας στα χέρια τους σχέδια σε σελίδες (“κυριολεκτικά κινούμενα σχέδια”) και γυρνώντας τες πολύ γρήγορα κατανοούν με αυτόν τον τρόπο και την τεχνική του “flipbook”.
Το εργαστήριο ολοκληρώνεται με το τελευταίο και πιο διασκεδαστικό στάδιο του, το οποίο τα ίδια τα παιδιά σχεδιάζουν μαρκαρισμένα σκίτσα το ένα μετά το άλλο, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, το δικό τους κινούμενο σχέδιο!
Το κινούμενο σχέδιο αποτελεί την πιο προσφιλή προσλαμβάνουσα των παιδιών αυτής της ηλικίας αλλά και μια από τις πιο παλιές αλλά και πιο ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογικά μορφές ψηφιακής τέχνης. Οι ψηφιακές τέχνες είναι εξ ορισμού συνυφασμένες με ένα ακαδημαϊκό και ερευνητικό περιβάλλον, το οποίο και οδήγησε στην «γέννηση» και εξέλιξή τους. Σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, που μέσα από ένα αναβαθμισμένο σύστημα Παιδείας σμιλεύεται και μαθαίνει να ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις των καιρών, αλλά και να τις χρησιμοποιεί με έναν εποικοδομητικό και δημιουργικό τρόπο, τόσο για την επικοινωνία με τους άλλους, όσο και για ανάπτυξη σε προσωπικό επίπεδο.
Το συγκεκριμένο εργαστήριο αποτελεί ένα διαδραστικό παιχνίδι εξερεύνησης του κόσμου του animation, στο οποίο τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το πρώτο τους έργο κινούμενης εικόνας μαθαίνοντας πρώτα με τη βοήθεια έμπειρων animators το σχεδιασμό και τη σύνθεση της. Η αφοσίωση των παιδιών και η ζωντανή συμμετοχή τους είναι η κατάλληλη ευκαιρία να συνειδητοποιηθεί πως η καλλιτεχνική δημιουργία δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ιδιαίτερο παιχνίδι σύνθεσης και μία πλατφόρμα διαφυγής ακόμα και από τον ακαδημαϊσμό της ίδιας της τέχνης.
Δηλώσεις Συμμετοχής:
Γραφεία Athens Video Art Festival: T. 211-7108073
Δήμος Ωρωπού: Τ. 22950-79116
http://oropos.gov.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου