Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Η ΜΟnuΜΕΝΤΑ στο Αμφιάρειο Αττικής.

Το Αμφιάρειο, ένας αρχαιολογικός χώρος γίνεται κομμάτι της ζωής μας
H MOnuMENTA και κάτοικοι του Καλάμου Αττικής ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συμβάλλουν ώστε το Αμφιάρειο, ο μοναδικός αυτός αρχαιολογικός χώρος, να αναδειχθεί και να βρει τη θέση που του αξίζει στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, παραθεριστών και φίλων του Καλάμου και της ευρύτερης περιοχής.
Το Αμφιάρειο, αφιερωμένο στον μυθικό ήρωα, μάντη και θεραπευτή Αμφιάραο, ήταν το Ιερό του αρχαίου Ωρωπού. Ιδρύθηκε στο διάστημα 431-415 π.Χ. και λειτούργησε έως τον 3ο αι. μ.Χ. Λειτουργούσε ως τόπος λατρείας, μαντείο και θεραπευτήριο. Βρίσκεται στο βάθος μιας χαράδρας, και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα περιβάλλονται από πυκνό πευκοδάσος και αμπέλια. Μια σπάνια ομορφιά χαρακτηρίζει τον ξεχασμένο από επισκέπτες αυτό αρχαιολογικό χώρο της Αττικής. Το Ιερό αποτελείται από δύο ξεχωριστούς τομείς που εκτείνονται στις όχθες της ρεματιάς του Μαυροδήλεσι. Στη βόρεια όχθη βρίσκονται τα επίσημα κτήρια (λουτρά, στοά, θέατρο, ναός, βάθρα αγαλμάτων, βωμοί), ενώ στη νότια όχθη εκτείνονται οι εγκαταστάσεις και οι κατοικίες που εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του Ιερού.

Η πρώτη δράση που ανέλαβαν είναι να χρηματοδοτήσουν τη μελέτη προστασίας και ανάδειξης του θεάτρου που βρίσκεται μέσα στο Ιερό. Σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Διάζωμα που δημιουργήθηκε το 2008 με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης ανοίχθηκε ένας κουμπαράς όπου κάτοικοι και φίλοι της περιοχής μπορούν να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους (Εθνική Τράπεζα 040/48312096). Η ανταπόκριση είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος των κατοίκων για τα μνημεία που τους περιβάλλουν.

Για την ενίσχυση της προσπάθειας αυτής αλλά και για τη γνωριμία με τον αρχαιολογικό χώρο η MOnuMENTA και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αγίας Βαρβάρας και Καλάμου οργανώνουν τις περιηγήσεις “Αμφιάρειον, Γνωριμία με τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής μας” που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 31 Ιουλίου και την Κυριακή 21 Αυγούστου 2011, στις 11.30 π.μ. (συνάντηση στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου).
Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γραφείου Τύπου του Δήμου Ωρωπού.

http://www.monumenta.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου